Workshop Weerbaarheid Scheidsrechter

september 3, 2016 IsalaVolley

Zeer geslaagde avond in de Rosmolen!

15 ISALA '77 leden waren op donderdag 1 september in de Rosmolen aanwezig bij de workshop ‘Weerbaarheid Arbitrage - omgang met weerstand en beïnvloedingsfactoren'

 

Dave Koppelaar gaf deze workshop namens Nevobo en NOC/NSF vanuit het landelijk thema VSK (Veilig Sport Klimaat).

 

Dave introduceerde zichzelf als een volleybalidioot met > 50 jaar ervaring op allerlei gebieden in de volleybal en arbitrage. Uiteraard heeft hij zelf op diverse niveaus wedstrijden geleid, maar ook de begeleiding van scheidsrechters op nationaal niveau heeft hem veel ervaring en inzichten op het gebied van arbitrage meegegeven. Het was goed om met iemand uit de praktijk te kunnen sparren over waar je als scheidsrechter in de praktijk mee te maken krijgt. Want het is best spannend als je voor de eerste keer ‘op de bok’ klimt, maar ook in latere wedstrijden kunnen zich situaties voor doen waar je niet 100% op bent voorbereid. En hoe blijf je dan stevig in je schoenen staan?

 

In de voorstelronde van de deelnemers aan de workshop bleek dat er een enorme diversiteit in de zaal aanwezig was: De groep bestond uit Isala leden die al jaren wedstrijden fluiten en dit leuk vinden, maar er waren ook leden aanwezig zonder ervaring, die binnenkort hun eerste scheidsrechtersoptreden gaan beleven. Juist deze diversiteit leidde tot veel interactie in de groep.

 

In een uitgebreide dialoog met Dave werd een whiteboard volgeschreven met steekwoorden over waar je als scheidsrechter mee te maken krijgt: weerstand, beïnvloeding en weerbaarheid. Er was veel ruimte om met elkaar in gesprek te gaan over wat weerstand en weerbaarheid eigenlijk is, wat dit met jou als scheidsrechter doet en hoe je in bepaalde situaties het beste kunt optreden. Zaken als spelregelkennis, goede voorbereiding op de wedstrijd, aanvoelen hoe een wedstrijd verloopt en daarop inspelen, zijn uitgebreid aan de orde geweest.

 

De rode draad was wel dat er geen standaard recept is om een wedstrijd goed te leiden. De omstandigheden zijn telkens anders en dat een scheidsrechter voorafgaand aan de wedstrijd een gezonde spanning ervaart hoort er zéker bij!

 

Het was een lange avond, maar Dave wist ons tot het einde om 22:15 uur te boeien met zijn voorbeelden en ieder heeft voor zich zéker een aantal leermomenten gehad.

Mocht je meer willen weten over het scheidsrechteren bij ISALA ’77, stuur dan alsjeblieft een e-mail naar mail@isala77.nl of spreek Albert Metzelaar, Suze van den Broek of Joost Rövekamp even aan.